Article

Fotografiska Tidningen / Alison Jackson-Saningens ögonblick, 19.01.2019 / SvD

I co-written a text for the Fotografiska Tidningen together with Maria Linden, about the exhibition by Alison Jackson, Truth is Dead, featured in Fotografiska Stockholm.

Drottning Elisabeth läser en tidning på toaletten. Donald Trump omgiven av medlemmar i Ku Klux Klan. Kim Kardashian äter frukost med Kanye West. Trovärdiga lögner eller manipulerade sanningar? Den engelska konstnären Alison Jackson iscensätter falska nyheter och utforskar vår besatthet av kändisar.

Text: Wiktoria Michalkiewicz och Maria Lindén
Foto: Alison Jackson

Konstnären Alison Jacksons karriär startade med en mediebomb. Bilder från hennes examensutställning på konstskolan The Royal college of Art väckte både vrede och fascination, i synnerhet ett fotografi, ett fejkat familjeporträtt av prinsessan Diana, Dodi al-Fayed och deras påhittade kärleksbarn. Mediestormen var igång. Får man ljuga hur som helst? Om vem som helst? Vad som helst? Blir lögnen värre om den är trovärdig? Eller är det egentligen så att alla bilder är en manipulation av sanningen?

Dianafenomenet kom att definiera riktningen för Alison Jacksons framtida arbete. När Diana dog såg Alison de sörjande folkmassorna på nära håll. Hon fascinerades av hysterin och den masspsykos som uppstod. Fotografi förför, säger hon, och under de senaste tjugo åren har hon utmanat vår besatthet av kändisar och utforskat gränslandet mellan verklighet och fiktion och vad flödet av redigerade och manipulerade bilder gör med oss.

– När prinsessan Diana dog, så stannade landet och alla sörjde henne som om de känt henne väl, när de i själva verket bara känt henne genom bilder skapade av pressen, minns Alison Jackson. Alison började ifrågasätta den kollektiva bild som satte igång dessa känslor, och det var så hon fick idén till examensarbetet. Eftersom hon inte kunde använda andras bilder, av upphovsrättsliga skäl började hon leta efter ”nobodies”, som hon stylade så de såg ut precis som människorna hon ville skildra, en metod hon hållit fast vid och som blivit hennes signum.